در وضعیت دشوار اقتصادی کشور و تنگناهای ناشی از تحریم ها، فعالان عرصة تولید تحت فشارهای سهمگین قرار دارند. هرروز شماری از صاحبان صنایع در چالش با مشکلات گوناگون آخرین ذرات توان خود را از دست داده و به زانو در می‌آیند. اما آیا منشاء تمام مشکلات واحدهای تولیدی عامل بیرونی است و ایرادات مدیریت داخلی واحدها هیچ نقشی در آن ندارد؟ واقعیت این است که بسیاری از واحدهای تولیدی کشور از شیوة علمی مدیریت صنعتی و بازاریابی (با شدت یا ضعف) فاصله دارند و عامل مهم مشکلات آنها در واقع نارسایی های مدیریتی است.
با خبر شدیم که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران از سال گذشته طرحی را با نام ''هما'' جهت ارزیابی فنی و کیفی محصولات صنعت تأسیسات و سیستم مدیریتی آنها بطور آزمایشی به اجرا گذاشته که از این طریق با رفع مشکلات داخلی و مدیریتی صنایع تأسیساتی، آنها را به اوج موفقیت رهنمون شود و دلیل انتخاب نام هما (پرندة اساطیری ایران) برای این طرح نیز همین است.
بدین مناسبت گفتگوی کوتاهی با آقای اشکان گلپایگانی مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران انجام داده‌ایم که در پی می‌آید.

 

قبل هر چیز بفرمایید اصولاً طرح هما چیست؟
○ طرح پیشنهادی ''هما'' در یک جمله، طرح نظام توسعه و موفقیت پایدار صنعتی است. این طرح با عنوان ارزیابی فنی و کیفی محصولات صنعت تاسیسات بصورت آزمایشی در سال 97 اجرا شده است؛ مدلی کارآمد از ارزیابی جامع صنعت در حوزه‌های مرتبط با تولید، کیفیت، خدمات فروش و پس از فروش، استانداردها، صادرات و مباحث مالی سازمان که شناسایی و عارضه‌یابی از کلیه فرآیندهای جاری در تولید محصول و در کنار آن قابلیت ارائه برنامه بهبود محصول و خدمات و ارتقاء سازمان را در بر می‌گیرد. این طرح با استفاده از هوش تجاری در ارائه نتایج گزارشات، به مدیران ارشد هر سازمان آگاهی لازم از وضعیت و جایگاه محصول در صنعت ، قابلیت پیش بینی و آینده نگری در سازمان و همچنین نقشه راه ارتقاءکمی، کیفی و رقابت پذیری در افق 3 الی 5 ساله را می دهد .

 

● مدل ارزیابی در این طرح چه ابعاد و حوزه هایی را شامل شده و چه جنبه‌هایی دارد ؟
○ مدل ارزیابی در طرح پیشنهادی هما، وضعیت کیفی محصولات، توانمندی‌ها، استراتژی‌ها و تکنولوژی‌های تولید ، وضعیت مهندسی و R&D محصولات، آزمایشگاه‌ها، انبار و سیستم‌های انبارداری و توزیع، آموزش، توانمندسازی و مهارت نیروی انسانی، عمق ساخت داخل محصولات، وضعیت ارائه خدمات فروش و پس از فروش به همراه شبکه نمایندگی‌های خدمات و آمادگی صادراتی شرکت‌های تولید‌کننده محصولات صنعت تاسیسات را رصد کرده و در کنار ارائه اطلاعات در قالب داشبوردهای مدیریتی راه‌حلهای برون رفت و بهبود را هم ارائه می‌کند.

 

● مزایای استفاده و کاربرد این طرح نسبت به سایر مدل‌ها و ارزیابی‌های موجود چیست؟
○ پیاده سازی طرح هما این امکان و قابلیت را به مدیران ارشد سازمان می‌دهد تا در شاخص های کلیدی و حتی زیر شاخص‌ها رصدکاملی از وضعیت موجود محصول خود و حتی مقایسه با بهترین، بدترین و نرم صنعت را در اختیار داشته باشند. و برنامه ارتقا در هر شاخصی که مد نظرشان باشد را با در نظر گرفتن اولویت بندی ارائه شده مشاهده کرده و سیاست‌گذاری لازم را انجام دهند. طرح هما کاملا عملیاتی بوده و در کنار عارضه‌یابی حرفه‌ای و علمی راهکارهای بهبود و ارتقاء را هم ارائه کند که از مزایای خاص این طرح است.

● اهداف ، نتایج و گسترة خدمات این طرح پیشنهادی چگونه است و چه کمکی به صنعت کشور می‌کند ؟
○ طرح هما یک طرح قابل اجرا برای اکثر صنایع کشور بوده و گزارشات نتایج اجرای طرح در قالب داشبوردهای مدیریتی و با هوشمندسازی (BI) همراه است. که در صورت اجرای منظم آن وپیاده سازی برنامه‌های ارائه شده در راستای بهبود سازمان بر اساس متودولوژی اولویت بندی شده مدون سالانه و نقشه راه ارتقاء رقابت پذیری بنگاه در افق 3 ساله، به این اهداف و نتایج ارزشمند خواهیم رسید:
• ارتقاء رقابت پذیری شرکت های تولیدکننده
• ارتقاء سطح کیفی محصولات تولیدی
• افزایش ظرفیت تولید
• افزایش توان مهندسی و توسعه محصول
• کاهش قیمت تمام شده
• توسعه بازارهای داخلی و صادراتی
• ارتقاء وضعیت ارائه خدمات فروش و پس از فروش
• افزایش رضایت مشتریان
• ارتقاء سطح تکنولوژی تولید
• توسعه و توانمند سازی نیروی انسانی

 

● به نظر شما نواحی قابل بهبود صنعت تاسیسات در حال حاضر در کدام حوزه‌ها می‌باشند؟
○ برای شناسایی دقیق و علمی، با اجرای طرح و رصد شاخص های مهم و کلیدی محصولات مختلف صنعت و جمع آوری اطلاعات لازم می توان نواحی قابل بهبود (شاخص های با عملکرد پایین) را براحتی شناسایی کرد. نقاطی که اکثر محصولات در آن ضعیف باشند قابل ردیابی بوده و برای هر گروه محصول، قابلیت برنامه ریزی جداگانه در راستای بهبود و ارتقاء امکان‌پذیر
است.

● و کلام آخر؟
○ در دنیای تجارت پیچیدة امروز، لازم است برای ایجاد مزیت رقابتی، تمامی ابعاد و عناصر تاثیرگذار در کیفیت محصول مانند (انطباق- هزینه- تحویل به موقع)، با ایجاد نگرش سیستماتیک کیفیت در تمامی بخشهای سازمان در نظر گرفته شود که این جامعیت در این طرح وجود دارد.

 

■ متشکرم که در این گفتگو شرکت کردید.